1.HOLI(Sarbatoarea culorilor)
2.Raksh Bandan - Sarbatoarea fratilor (Luna plina din august)
3.Diwali - simbolul victoriei luminii asupra întunericului
4. 15 august - ziua Independentei (Proclamarea Independentei)
5.26 ianuarie - Ziua republicii (Adoptarea constituiei indiene)
6.Makar Sankranti - Jumatatea luminoasa a anului (solstitiul capricornului)
I. Holi sau Festivalul Culorilor din India este o sarbatoare care are loc primavara si este celebrata in India, Nepal si Bangladesh, dar si in multe alte tari. In fiecare din aceste tari, aceasta sarbatoare care prevesteste primavara, are o alta denumire.
Aceasta sarbatoare este de origine hindu si presupune ca fiecare persoana care participa se imbraca in haine cat mai viu colorate si cine doreste, se poate picta si pe fata. Sarbatoarea dureaza aproape 16 zile si fiecare zi poarta cate o denumire specifica.
Localnicii tin aceasta sarbatoare pentru a inlatura demonii, spiritele rele si tot ce este rau.
Participantii isi pot picta fata cu pudra colorata, dar pot colora si apele din zona, considerand astfel ca vor fi feriti de boli daca se vor spala cu apa colorata.
In zilele noastre, sarbatoarea Holi este o scuza pentru indieni de a-si uita inhibitiile si diferentele dintre caste, de a celebra venirea primaverii si de a se distra. Tinerii isi petrec ziua flirtand pe strazi, iar adultii isi intind mana in semn de pace, toata lumea este intr-o frenezie aruncand praf viu colorat numit <gulal> si turnand apa. Preambulul festivalului are loc in prima noapte cu luna plina, anul acesta incepand pe 10 martie, intreaga sarbatoare durand 2-3 zile. In aceasta seara, pe strazi vor fi aprinse artificii care vor lumina toate colturile intunecate. Acestea au efectul de a alunga spiritele rele si energia negativa, dar si de a simboliza distrugerea personajului mitologic negativ Holika, dupa care festivalul a fost denumit. In dimineata urmatoare, strazile vor fi pline de oameni care alearga, tipa, sunt veseli si se stropesc cu apa si culori. Este chiar acceptat consumul de marijuana pentru a crea atmosfera lipsita de inhibitii. in anul 2010, Holi va avea loc pe 1 martie.
Culorile sunt cea mai vesela parte a sarbatorii Holi. Ele adauga vitalitate festivalului, facandu-l cel mai vibrant si emotionant dintre toate. Cu toate acestea, culorile capata semnificatii:
verde - vitalitate
albastru- calm, seninatate
galben - pietate, smerenie
rosu - puritate
Dintr-o data, pe la ora pranzului, nebunia ia sfarsit. Toata lumea se indreapta catre rauri sau cazile pline cu apa, unde se vor relaxa. Seara si linistea se lasa apoi asupra acestei tari.
Happy Holi !
II. aksha Bandhan (obligatiuni de protectie in hindi, punjabi, Oriya, Gujurati, si multe alte limbi indiene) este un festival hindus, care celebreaza relatia dintre frati si surori. Este sarbatorita in luna plina din luna Shraavana (Shravan Poornima). Festivalul este marcat de legatura rakhi sau firul sfant pe care sora il leaga la incheietura mainii fratelui sau, fratele in schimb ofera un cadou si promit sa aiba grija de sora sa. In mod traditional fratii isi sau reciproc dulciuri sa manance. Nu este necesar ca persoanele sa fie frati de sange bratara rakhi se da oricarui barbat asa devin frati. Istoria Indiei ste plina de femei care ofera bratara rakhi barbatilor solicitand astfel protectie din partea lor.
Povestea dintre Rani Karnavati de Chittor si Mughal imparatului Humayun este dovada cea mai semnificativa in istorie. In timpul erei medievale, in jurul secolul 15, au existat multe razboaie intre Rajputs, Mughals si sultani. Rakhi la acel moment a insemnat o spirit cu caracter obligatoriu si de protectie a surori a fost cel mai important. Cand Rani Karnavati regina vaduva a regelui Chittor si-a dat seama ca ea nu ar putea, in nici un fel sa apere invazia sultanului din Gujarat, Bahadur Shah, ea a trimis un rakhi imparatului Humayun. Imparatul a fost atat de atins de gest, incat a trimis oase sa o salveze.
Rakhi poate fi, de asemenea, legat si de alte ocazii speciale, pentru a arata solidaritate si rudenie (nu neapărat numai intre frati si surori), asa cum sa intamplat in timpul independentei indiene.
III. Diwali sau Dipawali sau Deepavali este cea mai mare si mai importanta sarbatoare din India, celebrata in luna octombrie sau noiembrie a fiecarui an, marcand ultima recolta inainte de sosirea iernii. Festivalul si-a extras numele de la cuvintele <rand, sir> (avali) si lampi de lut (deepa) acele lampi de exterior pe care indienii le aseaza in fata caselor simbolizand astfel lumina interioara care protejeaza familia de fortele spirituale ale intunericului. Festivalul are aceeasi importanta pentru hindusi la fel cum are Craciunul pentru Crestini.
India a fost o societate agricola iar oamenii cautau mereu binecuvantarea zeitei bogatiei Lakshmi, ocazie cu care, de Diwali, inchideau cartile contabile si incepeau sa se roage pentru succes si un inceput bun pentru noul an financiar. Astazi, aceasta practica se extinde si in afaceri, se celebreaza nu numai in India, iar a doua zi dupa Diwali marcheaza prima zi a noului an financiar.
Indienii sarbatoresc Diwali prin petreceri de familie, cu lampi sclipitoare de lut, focuri de artificii, siruri de lumini electrice, focuri de tabara, flori, impart dulciuri in cinstea zeitei Lakshmi. Unii cred că Lakshmi rataceste in aceasta zi pe Pamant cautand case in care va fi binevenita. Oamenii isi deschid portile, ferestrele si lampile de lumina pentru a o invita in casa pe Lakshmi.
De-a lungul secolelor, Diwali a devenit un festival national, apreciat de majoritatea indienilor, indiferent de credinta: hindusi, jainisti, budisti si sikh.
* In nordul Indiei se sarbatoreste intoarcerea regelui Rama de la Ayodhya dupa ce l-a invins pe Ravana prin randuri de lampi luminoase de lut.
* In sudul Indiei se sarbatoreste ziua in care Krishna l-a invins pe demonul Narakasura.
* In vestul Indiei festivalul marchează ziua in care Vishnu, Salvatorul (unul din principalii zei ai Sfintei Treimi hinduse) l-a trimis pe regele demon Bali sa conduca lumea subterana.
In toate interpretările festivalului exista un inel comun: marcheaza victoria binelui asupra raului!
Comunitatile non-hinduse au alte motive de a celebra sarbatoarea Diwali:
* In Jainism marchează Nirvana sau trezirea spirituala a lui Mahavira in 15 octombrie, 527
i.Hr.
* In Sikhism marcheaza ziua in care Guru Hargobind Ji, al saselea Guru Sikh a fost eliberat din inchisoare.
Cinci zile de Diwali
In prima zi de Diwali, gospodinele considera ca este de bun augur sa curate casele pentru primavara si cumpara aur sau ustensile de bucatarie.
In a doua zi, oamenii isi decorează casele cu lampi de lut sau diyas si creaza diverse modele pe podele numite rangoli cu ajutorul pudrelor colorate sau nisip.
Aceasta este ziua principala a festivalului, familiile se aduna impreuna pentru a o celebra pe Lakshmi Puja, fac o rugaciune speciala pentru zeita Lakshmi, urmata de mancare imbelsugata si spectacol de artificii.
Diwali marcheaza prima zi a noului an, prietenii si rudele vin in vizita cu cadouri si rostesc cele mai bune urari pentru noul sezon.
In ultima zi a Diwali, fratii viziteaza surorile lor casatorite, le ureaza prosperitate, dragoste si mese generoase.
<Happy Diwali> pentru indieni sau <Tihar> pentru hindusi!
IV.Ziua Independentei in India este sarbatorita la 15 august, pentru a comemora independenta fata de regula britanica ai a nasterii sale ca o natiune suverana in acea zi dinn 1947. Principalul eveniment are loc la New Delhi, in care primul-ministru Tali da drapelul national de la Fort Rosu si spune un discurs televizat la nivel national de pe metereze sale. In discursul sau, el scoate in evidenta realizarile guvernului sau in cursul anului, ridica probleme importante si da un apel pentru dezvoltarea ulterioara. Primul-ministru, de asemenea, aduce un omagiu celor care au luptat pentru libertate. La data de 3 iunie 1947, Vicontele Lordul Mountbatten din Birmania, ultimul britanic Guvernator General al Indiei, a anuntat impartirea Imperiului Britanic indian in India si Pakistan, in conformitate cu dispozitiile din Actul de Independenta indian 1947.
La miezul noptii, cand lumea doarme, India se va trezi la viata si libertate. Un moment vine, care vine, dar foarte rar in istorie, cand vom iesi de la vechi la nou, atunci cand o varsta se termina, si cand sufletul unei natiuni, lung suprimate, constata astazi, sfarsitul unei perioade.
In orasele din tara drapelul national este arborat de catre politicieni, in teritoriile lor. In diferite organizatii private de ridicare de pavilion este efectuata de catre un inalt functionar al acestei organizatii. Scolile si colegii din intreaga tara organizeaza ceremonii de ridicare a pavilionului si diverse evenimente culturale. Familiile si prietenii se strang impreuna pentru a lua pranzul sau cina, sau pentru o excursie pentru a sarbatori Ziua Independentei.
V. India celebreaza ziua republicii pe data de 26 ianuarie. Este una dintre cele trei sarbatori nationale ale Indiei. Desi India a obtinut independenta la 15 august 1947, acesta nu a avut inca o constitutie permanenta; in schimb, legile sale s-au bazat pe colonzare. La 29 august 1947, comitetul de redactare a fost numit pentru a elabora o constitutie permanenta, cu Bhimrao Ramji Ambedkar in calitate de presedinte. Un proiect de Constitutie a fost pregatit de catre comisie si prezentate la Adunarea din 4 noiembrie 1947. Adunarea a fost publica, de 166 zile, repartizate pe o perioadă de 2 ani, 11 luni si 18 zile înainte de adoptarea Constitutiei. Doua zile mai tarziu, Constitutia din India a devenit lege a tuturor terenurilor indiene. Constitutia din India a intrat in vigoare doar pe 26 ianuarie 1950. In urma alegerilor in 21 ianuarie 1950, Rajendra Prasad a fost ales ca presedinte al Indiei. Cea mai mare parte a dispozitiilor constitutionale din India sunt fie direct, au ajuns la promovarea in scopul de revolutie sociala sau incercarea de a promova aceasta revolutie, prin stabilirea conditiilor necesare pentru realizarea acestuia. 26 ianuarie 1950 este unul dintre cele mai importante zile din istoria indiana cum a fost in aceasta zi Constitutia din India a intrat in vigoare si India a devenit o tara cu adevarat suveran. In aceasta zi India a devenit o unitate complet republicana. Sa realizat visul lui Mahatma Gandhi, care a luptat si si-a sacrificat viata pentru independenaa tarii. Deci, 26 ianuarie a fost decretat o sarbatoare nationala si a fost recunoscuta si sarbatorit ca Ziua Republicii India. Astazi, Ziua Republicii este sarbatorita cu mult entuziasm in toata tara si, in special in capitala New Delhi.
VI. In conformitate cu calendarul lunar, atunci cand soarele se muta de la Tropicul Cancerului la Tropicul Capricornului sau de la Dakshinayana la Uttarayana, la mijlocul lunii ianuarie, se comemoreaza la inceputul sezonului de recoltare si incetarea musonului de nord-est in Europa si Sudul Indiei. Miscarea de pamant de la un semn zodiacal la altul se numeste Sankranti si cand Soarele se muta in zodia Capricorn este cunoscut sub numele de Makar in hindi, cu aceasta ocazie este numit intr-utotul Makar Sankranti in contextul indian. Este unul din putinele festivaluri Hindu indiene, care sunt celebrate la o dată fixa de exemplu, 14 ianuarie in fiecare an.
Makar Sankranti, in afara de un festival de recolta este, de asemenea, considerat ca fiind inceputul unei faze de bun augur in cultura indiana. Se spune ca faza de "sfanta de tranzitie". Acesta marcheaza sfarsitul unei faze de rau augur care, in conformitate cu calendarul hindus incepe in jurul mijlocul lunii decembrie. Se crede ca orice ritual de bun augur si sacru poate fi sfintit in orice familie hindusa, incepand cu aceasta zi. Din punct de vedere stiintific, această zi marcheaza inceputul zilelor mai calde si mai lungi in comparatie cu noptile. Cu alte cuvinte, Sankranti marcheaza incheierea sezonului de iarna si inceputul unei noi recolte sau sezon de primavara.
In toată tara, Makar Sankranti se sarbatoreste cu fanfara mare. Cu toate acestea, este sarbatorita cu nume distincte si ritualuri in diferite parti ale tarii. In statele din nordul Indiei si de vest, festivalul este sarbatorita ca ziua Sankranti cu zel special. Importanta acestei zile a fost semnificata din povestirile vechi cum ar fi, de asemenea, Mahabharata. Asa ca, in afara de o importanta socio-geografice, această zi, are o semnificatie istorica si religioasa.